De AEX-index in Amsterdam schurkte woensdag opzichtig aan tegen de grens van 500 punten. Aan het begin van de sessie werd de barrière zelfs kortstondig geslecht. Informatieleverancier Wolters Kluwer, die de boeken openden, was een van de drijvende krachten in de AEX. Elders in Europa bleven graadmeters ook dicht bij huis.

De AEX stond tegen het einde van de ochtend 0,1 procent in de min op 498,14 punten. De MidKap stond vlak op 726,92 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kleurden lichtgroen.

Wolters Kluwer steeg 2,9 procent en was daarmee veruit de sterkste stijger in de AEX. Het concern boekte vooral in Europa betere resultaten, in Amerika was de vergelijkingsbasis ,,uitdagend”. ArcelorMittal sloot de rij in de AEX met een verlies van 1 procent.

KPN en ASR

KPN won 0,9 procent. Het telecom profiteerde van bemoedigende resultaten van Telefónica Deutschland (plus 3,3 procent in Frankfurt) waar het een aanzienlijk belang in heeft. Daarnaast werd in hoger beroep een deel van een eerder door de ACM opgelegde boete van bijna 1 miljoen euro vernietigd.

De MidKap werd aangevoerd door ASR, dat 2,3 procent won. Volgens kenners waren de winstcijfers van de verzekeraar over het geheel genomen beter dan verwacht, vooral door sterke resultaten uit levensverzekeringen. Bij de lokale fondsen won Kendrion 1,1 procent, nadat het eveneens met resultaten naar buiten kwam.

Winst Airbus keldert

In Frankfurt speelde RWE 0,6 procent kwijt nadat het rode cijfers had geschreven. Het Duitse energieconcern zet in totaal voor 4,3 miljard euro aan afwaarderingen op krachtcentrales in Europa in de boeken vanwege de lage energieprijzen.

Airbus verloor in Parijs 0,7 procent, nadat het zijn winst had zien kelderen. De vliegtuigmaker schreef afgelopen jaar in totaal 2,2 miljard euro af op het met problemen omgeven militaire transporttoestel A400M. De Britse bank Lloyds (plus 3,6 procent) kreeg de handen van beleggers wel op elkaar, vooral door de verhoging van het dividend.

De prijs van Amerikaanse olie stond 0,5 procent lager op 54,04 dollar per vat. Brent werd 0,6 procent goedkoper op 56,32 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,0506 dollar, tegen 1,0549 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.